top of page

PLANT CLINIC

Public·601 members

Adultscare
November 8, 2025 · joined the group along with .
11 Views
Rowen
Rowen
Nov 09, 2025

Na początku myślałem, że to nie problem. W końcu znam język migowy perfekcyjnie. Ale wraz z utratą słyszalnych dźwięków, zacząłem tracić coś więcej – pewność siebie. Praca tłumacza wymagała przecież słyszenia obu stron. Czulem się jak muzyk, który zapomina nut. Moi klienci odchodzili do innych tłumaczy. W wieku czterdziestu dwóch lat stanąłem przed perspektywą utraty nie tylko słuchu, ale i sensu życia.

Pewnego wieczoru, gdy po raz kolejny odrzucono moją ofertę pracy, mój przyjaciel, który wie o mojej sytuacji, powiedział: „Michał, może czas znaleźć nowy sposób komunikacji ze światem? Coś, co nie wymaga słuchu?” I pokazał mi vavada kod promocyjny. To brzmiało jak żart. Hazard? Dla kogoś, kto całe życie budował mosty porozumienia?

Ale w mojej desperacji postanowiłem spróbować. Było to tak odmienne od wszystkiego, co znałem, że może właśnie dlatego mnie zaintrygowało. Zarejestrowałem się. Wpisałem kod promocyjny. Dostałem bonus – pulę wirtualnych żetonów.

Pierwsze spotkanie z platformą było jak nauka nowego języka. Wszystko opierało się na wzroku, na obserwacji, na wyczuciu rytmu. Nie potrzebowałem słuchu. I wtedy coś we mnie pękło. To był pierwszy raz od początku choroby, kiedy czułem, że mój brak słuchu nie jest przeszkodą.

Zacząłem analizować gry jak nowy system komunikacji. Każda gra miała swoją „gramatykę”, swój „słownik” symboli, swoją „składnię” bonusów. Zacząłem wyczuwać ich strukturę. To nie była już tylko gra – to było odkrywanie nowego języka.

I wtedy, podczas gry o tematyce komunikacji, gdzie symbole układały się w znaki i symbole, poczułem coś znajomego. To było jak tłumaczenie między dwoma światami. Grałem z intuicją i wyczuciem, jakbym tłumaczył rozmowę. I wtedy to się stało – seria wygranych, która dała mi kwotę, o jakiej nie śmiałem marzyć.

Te pieniądze nie przywróciły mi słuchu. Ale dały mi coś o wiele cenniejszego – pomysł. Stworzyłem pierwszą w Polsce platformę do nauki języka migowego online przez osoby głuche i niedosłyszące. Nagrywam lekcje, prowadzę webinary, pokazuję, że brak słuchu nie jest ograniczeniem w komunikacji. Moi uczniowie to nie tylko osoby, które chcą się nauczyć migowego, ale też inni głusi, którzy szukają wspólnoty.

Vavada kod promocyjny, który na początku był dla mnie tylko ciągiem znaków, okazał się kluczem do nowej formy komunikacji. Nauczył mnie, że mosty można budować na wiele sposobów. I że czasem, żeby znaleźć nową drogę porozumienia, trzeba wejść w zupełnie obcy świat.

A ja, tłumacz między światami, odkryłem, że najważniejsze nie jest to, jak się komunikujesz, ale to, co chcesz powiedzieć. I że prawdziwe porozumienie często rodzi się tam, gdzie najmniej się go spodziewamy.

Members

Subscribe Form

Thanks for submitting!

(773) 756-2334

2312 W Touhy Ave, Chicago, IL 60645, USA

©2024 by Chicago Bloom

bottom of page